Μια κλασική, εύκολη και νόστιμη συνταγή για τραγανή τηγανητή αθερίνα.
Υλικά
- 500 γρ. αθερίνα
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. καλαμποκάλευρο (για έξτρα τραγανή υφή, προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
- Χυμός από 1 λεμόνι (για το σερβίρισμα)
- Φρέσκος μαϊντανός (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Ξεπλύνετε την αθερίνα με άφθονο νερό και στραγγίστε τη καλά.
Αφήστε τη σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο (αν χρησιμοποιήσετε), το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίξτε την αθερίνα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα ψαράκια.
Ζεστάνετε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
Το λάδι πρέπει να είναι καλά ζεσταμένο (περίπου στους 180°C). Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία με λίγο αλεύρι - αν τσιτσιρίσει, είναι έτοιμο.
Ρίξτε την αθερίνα λίγη-λίγη (σε δόσεις) ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίστε για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Βγάλτε την αθερίνα με τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τη σε απορροφητικό χαρτί για να απομακρυνθεί το περιττό λάδι.
Σερβίρετε την τηγανιτή αθερίνα ζεστή, με φρέσκο λεμόνι και, αν θέλετε, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές:
Για ακόμα καλύτερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάπρικα ή σκόρδο σε σκόνη στο μείγμα του αλευριού.
Συνοδέψτε με χωριάτικη σαλάτα και παγωμένο ούζο ή τσίπουρο.
Καλή απόλαυση! 😊