Το κατσικάκι στη σούβλα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδέεται με γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ακολουθεί μια πλήρης συνταγή για να το ετοιμάσετε.
Υλικά
- 1 ολόκληρο κατσικάκι (10-12 κιλά), καθαρισμένο και χωρίς τα εντόσθια
- 3-4 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
- 2 κουταλιές της σούπας πιπέρι μαύρο
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 4 λεμόνια
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- Σπάγγος κουζίνας ή σύρμα για το δέσιμο
- Κάρβουνα και σούβλα
Πλύνετε καλά το κατσικάκι εξωτερικά και εσωτερικά.
Στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
Ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη σε ένα μπολ.
Με ένα πινέλο ή τα χέρια σας, αλείψτε ολόκληρο το κατσίκι μέσα και έξω με το μείγμα.
Τοποθετήστε τις φέτες σκόρδου σε διάφορα σημεία του κατσικιού (κάντε μικρές τομές με ένα μαχαίρι για να τις βάλετε).
Περάστε το κατσικάκι στη σούβλα, ξεκινώντας από το πίσω μέρος μέχρι το κεφάλι.
Δέστε το καλά με σπάγγο ή σύρμα, φροντίζοντας να είναι σταθερό στη σούβλα.
Αφήστε το κατσίκι να μαριναριστεί για 2-3 ώρες (ή και όλη τη νύχτα στο ψυγείο, αν έχετε χρόνο).
Ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο.
Φτιάξτε μια δυνατή φωτιά στην αρχή, αλλά αφήστε την να καταλαγιάσει ώστε τα κάρβουνα να έχουν μέτρια θερμοκρασία.
Τοποθετήστε τη σούβλα πάνω από τα κάρβουνα.
Ξεκινήστε να γυρίζετε τη σούβλα αργά και σταθερά.
Τις πρώτες 1-2 ώρες, ψήστε το κατσικάκι σε χαμηλή θερμοκρασία για να μαγειρευτεί σωστά στο εσωτερικό.
Αλείφετε το κατσίκι τακτικά με την υπόλοιπη μαρινάδα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Αυξήστε τη θερμοκρασία (προσθέτοντας περισσότερα κάρβουνα) προς το τέλος του ψησίματος για να αποκτήσει τραγανή πέτσα.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 4-5 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κατσικιού.
Αφαιρέστε το κατσίκι από τη σούβλα και αφήστε το να "ξεκουραστεί" για 10-15 λεπτά.
Κόψτε το σε μερίδες και σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, σαλάτες και πατάτες φούρνου ή τηγανητές.