Μικρασιάτικη αλμυρή γαλατόπιτα ,όπως ακριβώς την έκανε η γιαγιά μου στο χωριό
Για το φύλλο
400 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ.. ξύδι
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
Νερό όσο πάρει για να κάνουμε το ζυμάρι μας εύπλαστο.
Για τη γέμιση
1 κούπα γκιουτζέ (γλυκός τραχανάς με σιτάρι βρασμένος με γάλα )
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 ματσάκι δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι.
Τελικό στάδιο
6 αυγά
500γρ.γάλα πλήρες
250 γρ μυτζίθρα γλυκιά
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λίγο ελαιόλαδο.
Χωρίζουμε στην ζύμη στα 6 κάνουμε 3 φύλα που να προεξέχουν από το ταψί.
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι , προσθέτουμε τον τραχανά αλατοπιπερόνουμε προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει και να απορροφηθεί το νερό.
Μόλις κρυώσει ελαφρά απλώνεται την γέμιση επάνω στα φύλλα.. Ανοίγουμε τα άλλα 3 φύλλα και σκεπάζουμε την πίτα . κλείνουμε γύρω γύρω κάνοντας στην πίτα τον κόθρο,την βάζουμε για 35 λεπτά στον φούρνο στους 200ο να ψηθεί..την βγάζουμε και χτυπάμε τα αυγά με το γάλα λίγο αλάτι και πιπέρι ψιλοκομμένο δυόσμο τρίβουμε και την μυτζίθρα και περιχείνουμε την πίτα ,την βάζουμε ξανά στον φούρνο να ψηθεί για άλλα 40 λεπτά.
Προσοχή δεν κόβουμε την πίτα ούτε την τρυπάμε ..όταν ψηθεί τότε την κόβουμε καλή μας όρεξη.