Οι υποθετικές προτάσεις είναι αυτές που πρέπει να ολοκληρωθεί ή πραγματοποιηθεί κάτι πρώτα για να γίνει κάτι άλλο στην συνέχεια. Όπου συνήθως μαθαίνονται στην 3η γυμνασίου ή στην ΣΤ δημοτικού. Και έχουν τον δικό τους σκοπό στην ελληνική γλώσσα όπως και άλλοι τρόποι στοίχισης προτάσεων. Στην αρχή μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο που και πως χρησιμοποιούνται αλλά πιστεύομε πως θα σας βοηθήσουμε αρκετά.
Υποθετικές προτάσεις
Ξεκινούν με το είτε και κάπου στην μέση συνεχίζουν το είτε, δηλώνοντας ότι θα γίνει το ένα ή το άλλο. Επίσης το αν που θα το δείτε σε αρκετές προτάσεις που δηλώνει ότι ίσως γίνει κάτι. Το εάν, άμα, τότε, έτσι συναντιούνται και αυτά σαν υπόθεση για το τι πρόκειται να έρθει και συμβεί.
Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καθένα ξεχωριστά με παραδείγματα.
Εάν πας στο σχολείο αύριο πάρε μπουφάν, άμα πεινάσεις έχω στο ψυγείο σαλάτα, και τότε γιατί κλαις αφού δεν έγινε κάτι. Όπως βλέπετε σε αυτές τις περιπτώσεις διαχωρίστηκαν οι καταστάσεις με συγκεκριμένες εκφράσεις δείχνοντας ότι κάτι ίσως πρόκειται να συμβεί. Έτσι λοιπόν με αυτό τον τρόπο καθώς σας αναλύσαμε το πως γίνεται βλέπετε πως το έτσι προσδιόρισε κάτι που πραγματοποιήθηκε. Χρειάζεται χρόνος για την κατανόηση και θα δείτε πως το χέρι ή το στόμα σας θα πηγαίνει αυτόματα στη σωστή επιλογή. Διαβάστε ένα οποιαδήποτε άρθρο και θα δείτε ότι τουλάχιστον μια φορά θα χρησιμοποιούνται οι υποθετικές προτάσεις.
Στο γραπτό και προφορικό λόγο είναι εξίσου σημαντικές και βοηθάνε πολύ στην βοήθεια και κατανόηση κάποιον συνθηκών που μπορεί να προκύψουν. Όπου χρησιμοποιούνται και σε αρκετές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Βέβαια με διαφορετικό τρόπο γραφής αλλά με τον ίδιο σκοπό. Σε περίπτωση που η ελληνική γλώσσα είναι η πρώτη που μαθαίνετε σας συστήνουμε να μην απογοητευτείτε αν με τις πρώτες δοκιμές δεν κατανοήσετε το πως χρησιμοποιούνται. Συμβαίνει σε πολλά άτομα οπότε δεν υπάρχει λόγος να δώσετε σημασία στο πόσο θα σας πάρει. Η πάροδος του χρόνο και η εξάσκηση θα σας κάνει να τα μάθετε και που ξέρετε ίσως να τα εξηγείτε και εσείς στο μέλλον.