#ΒΛΗΤΟΠΙΤΑ# Απτις πιο νόστιμες πίτες του καλοκαιριού.
ΥΛΙΚΑ:
850 γραμ. βλητα καθαρισμένα και πλυμένα,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3φρεσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
μπολικο δύοσμο τα φυλλαράκια του ψιλοκομμένα,
1/3ματσάκι άνηθο ή μαραθο ψιλοκομμένο,
4-5κσ τραχανά,
αλατοπίπερο,.
1 κσ ξ.θυμαρι,
1/2 φλ.τσαγιου ελαιόλαδό.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:Ψιλοκοβω τα βλητα τον μαραθο τον δυοσμο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδακια.Σε μια λεκάνη ρίχνω 1 κσ χοντρο αλατι και τρίβω με τα χέρια τα ψιλοκ.βλητα ώστε να βγάλουν αρκετα απτα υγρά τους. Επειτα τα στιβω με τα χέρια λίγα λίγα και τα βάζω σε λεκανιτσα. Ρίχνω επάνω ολα τα μυρωδικά και το ελαιόλαδό.
ΦΥΛΛΟ: 650 γρ.αλεύρι γ.οχ. 350 γρ.νερο βρύσης (το καλοκαίρι),. 80 γρ.ηλιελαιο με ελαιόλαδό,. 2κγλ.αλατι 2κσ ξύδι τα ζυμωνω ολα μαζι. Ζυγίζω το ζυμάρι και το χωρίζω σε 6 ισα μέρη. Αλευρώνω και σκεπάζω τα ζυμαρακια να ξεκουραστούν απο 20′ κι επάνω. ^Ανοίγω με 2/3αλευρι κι 1/3 νισεστε τα δπιτακια σε μεγεθος πιάτου.^ Λαδωνω( με 3κσ.λιωμενη μινερβινη 1/2 φλιτζ.ελαιολαδο και 1/2 φλιτζ.ηλιελαιο) τα 2 πρώτα και απλωνω το τρίτο επάνω. Τα πιέζω κυκλικά με το δάχτυλο να κολλησουν μεταξύ τους. Πασπαλίζω με αλεύρι νισεστε κι ανοίγω ενα μεγάλο φύλλο. Λαδωβουτυρωνω ενα μεγάλο ταψί ορθογώνιο. Απλωνω σουρωτά το φύλλο. Εαν εξεχει πολύ ζυμάρι κόβω γύρω γύρω μένα ψαλίδι ομοιομορφα και αφού αλοιψω με έλαια το φυλό απλωνω πάνω του και τα φυλλαράκια. Βάζω την γέμιση να πάει παντού. Ανοίγω το 2ο φύλλο που είναι τρία λαδοβουτυρωμενα πιτακια ενω ενα μαζί. Ανοίγω με αλευρονισεστε ένα μεγάλο φύλλο. Του κόβω σε λωρίδες περιμετρικά τα περισσευματα.Τις λεπταίνω και τις απλωνω πάνω απτήν γέμιση. Λαδοβουτυρωνω,απλωνω και και το επάνω φύλλο κάπως σουρωτά φτιάχνοντας και κοθρο περιμετρικά. Λαδοβουτυρωνω το φύλλο. Ραντίζω και με νεράκι. Χαραζω την πίτα πρώτα καθετα κι επειτα διαγώνια. Πασπαλίζω με μπολικο σουσάμι. Ψηνω στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις προτελευταία σχαρα για 45′ λεπτά.^Έπειτα με αέρα για αλλα 15′ ή μέχρι να πάρει πάνω κάτω ενα ροδοχρυσαφί χρώμα.
Είναι πολύ ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη η πίτα αυτή. Αν βάλετε ακριβώς ότι λέει στη γέμιση
τα μυρωδικά την αποθεώνουν. Ευχαριστούμε πολύ που μας προτείνετε νόστιμες πίτες.