Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο της Κυρίας Αριστέας:
Ζύμη:
- 500γρ. αλεύρι σταρένιο για πίτες
- 200ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι
- 1-2 κούπες χλιαρό νερό(όσο πάρει η ζύμη)
Μείγμα τυριού:
- 500γρ φέτα ή λευκό τυρί αγελάδος
- 200γρ γκούντα τριμμένο
- Πιπέρι,(1/2 κουταλάκι δυόσμο ξερό τριμμένο προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το αλεύρι στο μπολ, κάνουμε λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε λάδι,ζάχαρη, αλάτι, ξύδι . Παίρνουμε λίγο αλεύρι από τα πλαϊνά και αρχίζουμε το ενσωμάτωμα των υλικών, ρίχνοντας σιγά σιγά το χλιαρό νερό , μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε 4 φύλλα με το πλάστη με λίγο αλεύρι ή νισεστε.Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να κάνουμε τη γέμιση. Αλείφουμε με λάδι το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τοποθετούμε τα δύο φύλλα στο ταψί, (ενδιάμεσα τα λαδώνουμε) κατόπιν το μείγμα τυριού και τα άλλα δυο φύλλα (ενδιάμεσα τα λαδώνουμε) από πάνω. Χαράζουμε ελαφρά ,οριζόντιες και κάθετες γραμμές δίνοντας σχήμα τετράγωνων κομματιών. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς αερόθερμο ή 200 αντιστάσεις,για μια ώρα περίπου,στη κάτω θέση του φούρνου.
Επιλογή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.