Γιατί άραγε το σπιτικό ψωμί δεν αποκτά τον όγκο του φούρνου μήπως άραγε κάνουμε κάτι λάθος στην προετοιμασία ή υπάρχει ένα μυστικό που δεν μας το λένε.
Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο που μας δείχνουν τον τρόπο πως να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί. Η επιτυχία στην γεύση στην εμφάνιση και στο φούσκωμα του μερικές φορές είναι αποκλειστικά βάση την εμπειρία μας.
Λόγοι που το σπιτικό ψωμί δεν αποκτά τον όγκο του φούρνου
- Μαγιά
- Χρόνος αναμονής
- Θερμοκρασία
- Το μέρος που το αφήνουμε
Ας τα πάρουμε όλα ένα για να μην τα μπερδέψετε και αγχωθείτε γιατί δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά κάποια κόλπα. Πρώτα από όλα η μαγιά μας είναι θα λέγαμε κάτι που έχει ζωή. Τι σημαίνει αυτό τώρα σημαίνει ότι η μαγιά με υπόλοιπο μείγμα μας βοηθάει στο φούσκωμα του ψωμιού. Αλλά για να πετύχει η διαδικασία θα πρέπει να έχει το δωμάτιο που το αφήνουμε το ψωμί καλή θερμοκρασία. Αν το φτιάχνουμε τον χειμώνα καλό είναι να το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ μας. Τώρα αν έχει πολύ κρύο βάλτε μια πετσέτα ή κάτι που θα βοηθήσει να κρατηθεί ζεστό. Μερικοί βάζουν το μπολ κοντά σε σόμπες και το αφήνουν για κάποια ώρα.
Η θερμοκρασία είναι ο κύριος παράγοντας σε αυτό το μυστικό θα πρέπει να εκπαιδευτείτε με δοκιμές σε ποια θερμοκρασία θα σας φουσκώσει μέχρι εκεί που σας ικανοποιεί. Γενικά σε χρόνο παίρνει μια με μιάμιση ώρα όλη αυτή η διαδικασία αλλά προσέξτε μην παραφουσκώσουν γιατί θα χάσουν το φούσκωμα στο ψήσιμο.
Πως να συντηρηθεί το φούσκωμα του ψωμιού
Αφού φτάσατε έως εδώ θα πρέπει να προσέξετε από εδώ και πέρα να μην ξεφουσκώσουν. Μπορείτε να ζεστάνετε λίγο νερό αλλά να είναι χλιαρό όχι υπερβολές. Και να ψεκάζετε το ψωμί σας πριν μπει στο φούρνο. Να χαράξετε την ζύμη με προσοχή σαν ένα μικρό βοήθημα αλλά και εμφανισιακά. Όταν το βάλετε μετά από λίγα λεπτά βάση την κρίση σας ψεκάστε με το νεράκι ξανά την ζύμη. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί σε λίγη υγρασία το ψωμί και θα παραμείνει στο ανάλογο φούσκωμα που μας αρέσει.