Σημασίες Λέξεων

Τι σημαίνει offshore ;

Η λέξη offshore αναφέρεται κυριολεκτικά σε κάτι που βρίσκεται εκτός των ακτών ή μακριά από τη στεριά. Ωστόσο, η έννοια αυτή έχει διευρυνθεί, ιδιαίτερα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, για να περιγράψει δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλη χώρα από εκείνη όπου βρίσκεται η έδρα ή ο κύριος τόπος δραστηριότητας της εταιρείας ή του ατόμου. Συνήθως, ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε επιχειρηματικές ή χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που γίνονται σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολογία ή ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οικονομική Σημασία του Όρου Offshore

Στον οικονομικό τομέα, η λέξη offshore αναφέρεται σε εταιρείες, λογαριασμούς, ή επενδύσεις που δημιουργούνται σε χώρες εκτός του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη τους, συνήθως για λόγους φοροαποφυγής ή προστασίας περιουσιακών στοιχείων. Οι offshore εταιρείες είναι νομικά πρόσωπα που ιδρύονται σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, που είναι γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ή τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με τρόπο που να προστατεύεται η ανωνυμία του ιδιοκτήτη.

Παραδείγματα Χρήσης του Όρου Offshore

  1. Offshore τραπεζικοί λογαριασμοί: Ένα άτομο μπορεί να ανοίξει έναν offshore λογαριασμό σε μια χώρα με χαμηλούς φόρους, όπως τα Νησιά Κέιμαν, για να αποφύγει την υψηλή φορολογία στη χώρα διαμονής του.
  2. Offshore εταιρείες: Μια πολυεθνική εταιρεία μπορεί να ιδρύσει μια offshore θυγατρική εταιρεία σε μια χώρα με ευνοϊκότερους φορολογικούς όρους για να μειώσει το κόστος φορολόγησης των κερδών της.
  3. Offshore επενδύσεις: Ένας επενδυτής μπορεί να κατευθύνει τα χρήματά του σε offshore επενδυτικά ταμεία, που εδρεύουν σε χώρες με χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για να αποφύγει αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες.

Offshore και Νομικό Πλαίσιο

Παρόλο που η δημιουργία offshore εταιρειών ή η πραγματοποίηση offshore επενδύσεων δεν είναι παράνομη, η χρήση αυτών των εργαλείων έχει συνδεθεί με περιπτώσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εργάζονται για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης μέσω αυστηρότερων κανόνων και της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών.

Παραδείγματα Χωρών που Χρησιμοποιούνται ως Offshore Κέντρα

Ορισμένες χώρες είναι γνωστές για την παροχή φορολογικών πλεονεκτημάτων σε εταιρείες και επενδυτές που επιλέγουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις ή να τοποθετήσουν χρήματα σε αυτές. Κάποιες από αυτές τις χώρες περιλαμβάνουν:

  • Νησιά Κέιμαν
  • Βερμούδες
  • Λουξεμβούργο
  • Ελβετία
  • Παναμάς

Αυτές οι χώρες προσφέρουν χαμηλή ή και μηδενική φορολογία, χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και προστασία της ανωνυμίας των πελατών, κάτι που τις καθιστά ελκυστικές για πολυεθνικές εταιρείες και πλούσια άτομα.

Σημασία στη Ναυτιλία και Ενέργεια

Εκτός από τον οικονομικό τομέα, ο όρος offshore χρησιμοποιείται συχνά και στη βιομηχανία της ενέργειας και της ναυτιλίας. Για παράδειγμα, οι offshore πλατφόρμες πετρελαίου είναι εγκαταστάσεις εξόρυξης που βρίσκονται στη θάλασσα, μακριά από την ακτή. Το offshore αιολικό πάρκο είναι ένα αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στη θάλασσα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:

Offshore Wiktionary

Offshore – Wikipedia

  • Konstantinos Moschoutis

    Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Leave a Comment