Μαγειρεύουμε γρήγορα και απλά ρύζι με διάφορα θαλασσινά και λαχανικά. Ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο και όχι μόνο είτε για μεζέ είτε ως κυρίως πιάτο.
Για να φτιάξουμε ρύζι με διάφορα θαλασσινά και λαχανιά θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
- ½ κιλό ρύζι κίτρινο για πιλάφι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο ή 1 κ.σ. νοστιμιά
- ½ κιλό διάφορα θαλασσινά κατεψυγμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
- 1/2 καρότο σε κυβάκια
- 2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4-5 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. ρίγανη & θυμάρι
- 250 γρ. χυμό ντομάτας τύπου pummaro
- ¼ σφηνάκι κρασί
- Αλάτι
- Ζάχαρη καστανή
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο και κολοκυθάκι. Ψιλοκόβουμε και τα μυρωδικά μας, μαϊντανό και άνηθο να τα έχουμε έτοιμα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υλικά μας. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν προσέχοντας μην καούν όμως. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου πιούνε τα υγρά τους και μείνουν με το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα θαλασσινά και βράζουμε περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται. Όταν μελώσει η σάλτσα μας και μαλακώσουν τα θαλασσινά κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνοντας τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε προσθέτοντας τον κύβο της αρεσκείας μας. Σουρώνουμε και βάζουμε το ρύζι στην κατσαρόλα μας προσθέτοντας και τη σάλτσα με τα θαλασσινά μας. Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν όλα μαζί και είναι έτοιμο να σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμα και άνηθο.
Ένα νοστιμότατο πιάτο που ταιριάζει για όλες τις ώρες και μας φέρνει μια νότα καλοκαιριού στο τραπέζι μας.
Δοκιμάστε και τη συνταγή μας για κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα.