Συνταγές

Ψωμάκια με γέμιση κρέμας και γλυκό φράουλα

Υλικά

Για τα Ψωμάκια:

  • 4 φλιτζάνια (500γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι (50γρ) ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι (240ml) ζεστό γάλα (περίπου 45°C)
  • 1/4 φλιτζάνι (60γρ) βούτυρο, λιωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη Γέμιση:

  • 1 φλιτζάνι (240ml) κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα (ή περισσότερο, κατά βούληση)

Για το Πασπάλισμα:

  • Ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Παρασκευή των Ψωμιών:

Ετοιμάστε τη Ζύμη:

    • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Πασπαλίστε τη μαγιά πάνω από το μείγμα και αφήστε το να σταθεί για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
    • Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το αυγό στο μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε.
    • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στα υγρά συστατικά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

    Ζύμωμα της Ζύμης:

      • Ρίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα μίξερ με γάντζο ζύμης για περίπου 5-6 λεπτά.

      Πρώτη φάση:

        • Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύψτε με ένα υγρό πανί ή πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

        Διαμόρφωση των Ψωμιών:

          • Πατήστε τη ζύμη για να βγάλει τον αέρα. Χωρίστε τη σε 12 ίσα μέρη. Διαμορφώστε κάθε κομμάτι σε μια λεία μπάλα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

          Δεύτερη φάση:

            • Καλύψτε τα ψωμάκια με ένα πανί και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30-45 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν καλά.

            Ψήσιμο:

              • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Ψήστε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.

              Προετοιμασία της Γέμισης:

              Χτυπήστε την Κρέμα:

                • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.

                Συναρμολόγηση των Ψωμιών:

                Γεμίστε τα Ψωμάκια:

                  • Μόλις τα ψωμάκια κρυώσουν τελείως, κόψτε τα οριζόντια αλλά όχι εντελώς, αφήνοντας μια πλευρά ενωμένη. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κουτάλι ή ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής για να γεμίσετε το εσωτερικό κάθε ψωμιού με μαρμελάδα φράουλα.
                  • Προσθέστε την χτυπημένη κρέμα πάνω από τη μαρμελάδα και κλείστε τα ψωμάκια απαλά.

                  Πασπάλισμα των Ψωμιών:

                  Πασπαλίστε με Ζάχαρη Άχνη:

                    • Πασπαλίστε ζάχαρη άχνη πάνω από τα γεμισμένα ψωμάκια πριν τα σερβίρετε.

                    Συμβουλές

                    • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά, ειδικά η μαγιά και το γάλα, είναι στη σωστή θερμοκρασία για την καλύτερη άνοδο της ζύμης.
                    • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο βούτυρο ή ένα επιπλέον αυγό στη ζύμη.
                    • Φυλάξτε τα υπόλοιπα ψωμάκια κρέμας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο και καταναλώστε τα εντός 2-3 ημερών.

                    Καλή όρεξη!

                    About the author

                    Konstantinos Moschoutis

                    Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

                    Leave a Comment