Το παστίτσιο είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Τα συστατικά που βασίζεται είναι τα ζυμαρικά, ο κιμάς , η μπεσαμέλ και τα τυριά. Σας δίνω τη δική μου συνταγή όπως τη φτιάχνω πολλά χρόνια.
- Prep Time30 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 15 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Για τις πένες:
- 1 πακέτο πένες απλές (όχι ριγωτές) ή χοντρά μακαρόνια παστίτσιου.
- Αλάτι
- 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ή 50γρ βούτυρο
- Χρόνος βρασμού 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία.
- Μπορείτε να τις βράσετε την ώρα που βράζει ο κιμάς και να αρχίσετε τη προετοιμασία για το παστίτσιο .
Για την σάλτσα κιμά:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι λευκό τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- Μισή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια
- 1 κονσέρβα (400γρ) κονκασέ ντοματάκια ή 2,3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- Μισό κουτί χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο 2,3 φύλλα βασιλικού ή 1 κουταλάκι ξερό
- 5,6 μπαχάρια
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ με ή χωρίς αυγά:
- 1 lt γάλα φρέσκο αγελάδος
- 4 κουταλιές Κορν Φλάουρ
- 2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
- Αλάτι, πιπέρι λευκό
- Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή σκληρό τυρί ή κεφαλογραβιέρα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο προαιρετικά
- 1 αυγό προαιρετικά
Ετοιμάζοντας τον κιμά:
Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα χαμηλή, ενώ αφήνουμε να κάψει προσθέτουμε το λάδι και απλώνουμε το κιμά σε όλο το σκεύος αφήνοντας να σοταριστεί.
Προσοχή,δεν τον ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για 3′-4’περιπου.
Τότε μόνο τον γυρίζουμε με τη κουτάλα ή τη σπάτουλα και αφήνουμε πάλι να σοταριστεί και από την άλλη πλευρά 2′-3′ πάντα σε μέτρια φωτιά!
Μόλις ροδίσει σπάμε με τη κουτάλα το κιμά και ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Αυτό θέλει γύρω στα 2 λεπτά περίπου.
Κατόπιν ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και τα κομματάκια πιπεριάς και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά επίσης.Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ,το χυμό, τα φύλλα βασιλικού,τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι ,πιπέρι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράζει 20-25 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του.
Μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός αφαιρούμε τα μπαχάρια και τη δάφνη. Τα αρώματα που βγάζει ο κιμάς είναι καταπληκτικά! Ιδανικός για μελιτζάνες παπουτσάκια, για λαζάνια στο φούρνο και λιγκουίνι ή σπαγγέτι με κιμά .
Τυριά για πασπάλισμα τυρί σκληρό ή κεφαλοτύρι, γκούντα φέτες ή τριμμένη και ρεγκάτο τριμμένο , ακόμη και φέτα τριμμένη ή ότι άλλο σας αρέσει.
Ετοιμάζοντας την μπεσαμέλ με ή χωρίς αυγά:
Βάζουμε το κορν φλάουρ, το γάλα, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα.
Σε αυτή τη φάση αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε για όσους επιθυμούν ένα αυγό χτυπημένο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε στην εστία μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Τέλος προσθέτουμε και το τυρί τριμμένο.Προσοχή στο αλάτι αν το τυρί είναι κεφαλοτύρι και είναι αλμυρό.
Ιδανική μπεσαμέλ για παπουτσάκια, για λαζάνια και για τυρόπιτα και φυσικά για το πεντανόστιμο παστίτσιο μας!
Φτιάχνοντας το παστίτσιο με μπεσαμέλ χωρίς αυτά:
Ήρθε η ώρα για να ετοιμάσουμε το παστίτσιο μας. Απλώνουμε τις σουρωμένες πένες σε βαθύ ταψί και ρίχνουμε πάνω το βούτυρο που έχουμε ζεστάνει και 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και αναμιγνύουμε να μπει μέσα στα ζυμαρικά και σκορπάμε και πάνω τους.
Αν έχουμε βάλει λάδι στο βρασμό τους όπως εγώ , παραλείπουμε το βούτυρο.
Όσο για το τυρί βάζω σκληρό τυρί αγελάδος (μέτρια τριμμένο) που είναι μέτριο σε αλάτι .
Η επιλογή βέβαια του τυριού που χρησιμοποιείτε είναι δική σας!
Απλώνουμε το κιμά σε όλη την επιφάνεια των ζυμαρικών. Στρώνουμε καλά με τη κουτάλα να μην εξέχουν κομμάτια κιμά.
Απλώνουμε τριμμένα ανάμικτα τυριά γκούντα,ρεγκάτο, σκληρό τυρί ή ότι έχουμε (Εγώ άπλωσα φέτες του τοστ γκούντα και τριμμένο σκληρό τυρί)
Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμέλ και λειαίνουμε την επιφάνεια της με μια σπάτουλα.Πασπαλίζουμε με τυρί στην επιφάνεια της μπεσαμέλ.
Ψήσιμο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 – 45 λεπτά ή στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, στη κάτω σχάρα του φούρνου. Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε ξεσκέπαστο στην εστία, να κρυώσει λίγο και να ενσωματωθούν οι στρώσεις μεταξύ τους. Σερβίρουμε τα κομμάτια που κόψαμε και συνοδεύουμε με σαλάτα πράσινη, ντομάτα, αγγούρι ή ότι άλλο θέλετε! Σας εύχομαι να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.