Φτιάχνουμε παπουτσάκια παραδοσιακή συνταγή για ένα νοστιμότατο πιάτο και που θα λατρέψουν περισσότερο όσοι το δοκιμάσουν με λευκές μελιτζάνες και μπεσαμέλ.
Για να φτιάξουμε παπουτσάκια παραδοσιακή συνταγή θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά:
Υλικά για μελιτζάνες και γέμιση:
- 6 μελιτζάνες φλάσκες ή άσπρες
- 500 γρ. κιμά
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2-3 μέτρια κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 4 κ.σ ρίγανη ξερή
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 κονσέρβες τομάτα κονκασέ
- 100 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
- 60 γρ. βούτυρο
- 4 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1/2 φλυτζάνι κρύο γάλα
- 500 γρ. γάλα
- 4 αυγά
- 100 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε την προετοιμασία του φαγητού μας. Πλένουμε τις μελιτζάνες αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Τις βάζουμε σε μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφού τις αλείψουμε με τα 2/3 του ελαιόλαδου και αλατοπιπερώσουμε, με την πλευρά της φλούδας προς τα κάτω.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι κάθετα και διαγώνια τη σάρκα τους προσέχοντας να μην φτάσουμε στη φλούδα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά έως ότου μαλακώσουν.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με ένα πηρούνι πατάμε την μαλακή πλέον σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα ώστε να βάλουμε τη γέμιση με τον κιμά.
Αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κιμά.
Τοποθετούμε στην εστία μας ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι να κάψει καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και ζάχαρη και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τον κιμά να σοταριστεί μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα, βάζουμε τη τομάτα και βράζουμε έως ότου εξατμιστεί όλο το υγρό στοιχείο και έχουμε μια μελάτη γέμιση περίπου 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύοντας ελαφρά να πάει παντού.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες μας με τον κιμά και αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα να κάψει, προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι από την εστία, προσθέτουμε τα αυγά που προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να αποφύγουμε να ψηθούν τα αυγά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου ενσωματωθούν όλα στην κρέμα μας.
Για να ολοκληρώσουμε τα παπουτσάκια για ψήσιμο κάνουμε τα ακόλουθα:
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε τη μπεσαμέλ στις μελιτζάνες μας, ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά έως ότου ροδίσει η μπεσαμέλ και δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα.
Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω με ψητές μελιτζάνες ,όχι τηγανιτές. Λιγότερες θερμίδες και γίνονται πεντανόστιμα τα παπουτσάκια.Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που έχετε βάλει τους δίνουν έξτρα γεύση. Είναι μια πολύ πετυχημένη συνταγή! Αξίζει να την δοκιμάσουν όλοι οι επισκέπτες σας. Σας ευχαριστούμε!