Ο μουσακάς ελαφρύς γίνεται χωρίς τηγάνισμα ,μόνο με ψήσιμο της μελιτζάνας και της πατάτας πασπαλισμένα με μυρωδικά, με σάλτσα κιμά αρωματική και τη βελούδινη μπεσαμέλ που απογειώνει τη γεύση του μουσακά. Γι’αυτό τον αναφέρω αξέχαστο.
Έχει διαδικασία όμως να γίνει, γι’αυτό ξεκινάμε αμέσως. Θα χρειαστούμε:
- Prep Time20 min
- Cook Time1 hr
- Total Time1 hr 20 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για τον μουσακά της κυρίας Αριστέας:
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κιλό πατάτες
- 50 -70 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ τυρί γκούντα τριμμένο
- 100 γρ σκληρό τυρί ή γραβιέρα ή ρεγκάτο( ότι σας αρέσει)
- Ρίγανη ή θυμάρι ( ότι σας αρέσει ή και τα δύο από λίγο)
- Αλάτι, πιπέρι
- Σάλτσα κιμά αρωματική
- Βελούδινη μπεσαμέλ
Προετοιμασία για τον ελαφρύ μουσακά της κυρίας Αριστέας:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα κιμά αρωματική και την αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά πατάτες και μελιτζάνες.Κόβουμε σε φέτες 0,5 εκ πάχος τις πατάτες και τις μελιτζάνες τις οποίες χαρακώνουμε κάνοντας διαγώνιες γραμμές όπως το γράμμα Χ.
Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι και ρίγανη ή μόνο το ένα από αυτά.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στους 180 στον αέρα για 15 λεπτά .
Ταυτόχρονα σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει απλώνουμε τις πατάτες που έχουμε λαδώσει και τις ψήνουμε ώσπου να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και μέχρι να μαλακώσουν.Η διαδικασία αυτή γίνεται και στο φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες και οι μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυράκια που έχουμε ενώσει.
Ετοιμάζουμε τη βελούδινη μπεσαμέλ όπως αναφέρετε στη συνταγή.
Σε ένα βαθύ ταψί απλώνουμε πρώτα τις πατάτες, ρίχνοντας τους λίγο τυράκι ακόμη.Κατόπιν στην επόμενη στρώση ακολουθούν οι μελιτζάνες.
Απλώνουμε τη σάλτσα κιμά που έχει κρυώσει.
Στρώνουμε την βελούδινη μπεσαμέλ που έχουμε ετοιμάσει και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυράκια σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε το μουσακά στη κάτω σχάρα για 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς κελσίου, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία να έχετε και να τον απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.
Σερβίρετε αφού έχετε αφήσει να κρυώσει για να κοπούν τα κομμάτια εύκολα.
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.