Μαγειρεύουμε γρήγορα και εύκολα μακαρόνια φούρνου με διάφορα τυριά και αλλαντικά. Μια υπέροχη και γευστικότατη μακαρονάδα για όλες τις περιστάσεις.
Για τα μακαρόνια φούρνου με διάφορα τυριά και αλλαντικά θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι (7 ή 10 Νο)
- 350 γρ. γκούντα τριμμένη
- 100 γρ. ένταμ ή κασέρι τριμμένο
- 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά)
- 8 φέτες ζαμπόν, ψιλοκομμένο
- 8 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
- 250 γραμ. μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. φυτίνη
Για τη σάλτσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 κουτί χυμό ντομάτας (πουμαρό)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα
- 3 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- ¼ κ.γ. ρίγανη ή/και θυμάρι
- ½ ποτ. κρ. κρασί
- ½ ποτ. κρ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, να «κρατάνε», τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με τη φυτίνη.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σοτάρουμε ελαφρά και τα σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια, όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, το πουμαρό, το βασιλικό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να πιεί τα υγρά της και μείνει με το λάδι της. Αφού δέσει η σάλτσα μας, ρίχνουμε μέσα, όλο το ζαμπόν, το μισό μπέικον, τη μισή πιπεριά, τα μισά μανιτάρια και ανακατεύουμε να ενωθούνε τα υλικά μας. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τα μακαρόνια να πάει παντού.
Βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ, απλώνουμε το ένταμ, ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μπέικον, την πιπεριά, τα μανιτάρια και τελειώνουμε καλύπτοντας με τη γκούντα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30΄ λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει το τυρί. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα.