Συνταγές

Λιγκουίνι με σάλτσα Αραμπιάτα της κυρίας Αριστέας

Λιγκουίνι με σάλτσα Αραμπιάτα είναι ένα πικάντικο και αρωματικό πιάτο ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας. Η σάλτσα Αραμπιάτα, που σημαίνει “θυμωμένη” στα ιταλικά, παίρνει το όνομά της από την έντονη γεύση της. Το λιγκουίνι, μακριά και επίπεδα ζυμαρικά, δένουν τέλεια με τη σάλτσα, δημιουργώντας ένα πιάτο που συνδυάζει απλότητα και πλούσια γεύση.

Υλικά:

  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή πένες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
  • 2,3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη, ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας από χάρτινη συσκευασία
  • 1 κρεμμυδάκι λευκό ψιλοκομμένο (είναι πιο ελαφρύ από το σκουρόχρωμο)
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο (καυτερή πιπερίτσα νιφάδες έτοιμη η από τη γλάστρα σας) Επιλογή σας αν θα βάλετε λιγότερο μπούκοβο.
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1κουταλιά από φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1/2 κουταλάκι ξερό
  • 1 κουταλιά από φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1/2 κουταλάκι ξερό
  • Τα αποξηραμένα μυρωδικά να γνωρίζετε ότι είναι πιο δυνατά σε άρωμα και γεύση από τα φρέσκα.
  • Αλάτι ,μαύρο πιπέρι στη μύτη για άρωμα
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Σάλτσα Αραμπιάτα:
Ρίχνουμε το λάδι στη κατσαρόλα κ προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά μέχρι να ξανθίνει. Όσο για το σκόρδο θέλουμε να βγάλει το άρωμα του, αν σας αρέσει πολύ μπορείτε να βάλετε το πολτό του από τον πιεστή σκόρδου η ψιλοκομμένο. Μπορείτε μετά από λίγο να το αφαιρέσετε όπως κάνω εγώ η να το αφήσετε να βράσει με τη ντομάτα. Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό και το μπούκοβο ενώ προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι μαύρο ελάχιστο για άρωμα.Ανακατεύουμε ελαφρά! Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε το βασιλικό και το μαϊντανό και 1-2 κουταλιές από το ζωμό που βράζουν τα ζυμαρικά. Σε 20 -25 λεπτά περίπου σε μέτριο βαθμό θα είναι έτοιμη η σάλτσα
να γίνει παχύρρευστη ενώ τη προσέχουμε ανακινώντας τη κατσαρόλα απαλά! Δεν ανακατεύουμε σε αυτή τη φάση να μη λιώσουν τα κομματάκια ντομάτας.

Για το λιγκουίνι:

Ενώ βράζει η σάλτσα έχουμε βάλει τα λιγκουίνι να βράσουν με λίγο αλάτι και 1 κουταλιά λάδι Ο χρόνος βρασίματος όπως αναγράφεται στη συσκευασία. .Προσωπικά μου αρέσουν να κρατάνε λίγο Al Dente .Πριν τα σουρώσω βγάζω 1-2 κουταλιές από το ζωμό τους και το ρίχνω στη σάλτσα που βράζει. Αυτό είναι το μυστικό μου για την πεντανόστιμη σάλτσα Αραμπιάτα. . Σερβίρω στα πιάτα ρίχνοντας την γεμάτη αρώματα σάλτσα και τη παρμεζάνα .Καλή σας όρεξη σε όσους τη φτιάξουν!

  • Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα

    Οικιακή Μαγείρισσα

    Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.

Leave a Comment