Οδηγίες βήμα προς βήμα για να φτιάξετε τη δική σας λαχταριστή λαγάνα στο σπίτι.
Μήπως έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς μπορείτε να δημιουργήσετε την τέλεια λαγάνα, αυτήν που θα σας απογειώσει γευστικά και θα δημιουργήσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σας; Αν είστε ένας λάτρης της αρτοποιίας και των παραδοσιακών γεύσεων, η συνταγή αυτή για τη λαγάνα είναι για εσάς. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά πίσω από αυτό το αγαπημένο και εκλεκτό εδέσμα!
Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ψωμί με μακρά ιστορία, γνωστό για την τραγανή επιφάνειά του και την πλούσια γεύση του. Ο συνδυασμός του απαλού ψωμένιου εσωτερικού μέρους με την καβουρδισμένη επιφάνεια, ενισχύει την απόλαυση κάθε δαγκώματος.
Σπιτική Λαγάνα: Βήμα προς Βήμα
Υλικά:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Ζυμώστε τη ζύμη για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώστε για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Λαδώστε ένα μπολ, βάλτε τη ζύμη μέσα και καλύψτε τη με μια πετσέτα.
- Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 2-3 ίσα μέρη.
- Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα οβάλ σχήμα πάχους 1 cm.
- Τοποθετήστε τις λαγάνες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ανακατέψτε το 1 κουταλιά της σούπας νερό με το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αλείψτε τις λαγάνες.
- Πασπαλίστε με σουσάμι (προαιρετικά).
- Ψήστε τις λαγάνες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τις λαγάνες να κρυώσουν πριν τις κόψετε και τις σερβίρετε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι στη ζύμη για να δώσετε στις λαγάνες μια πιο τραγανή υφή.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σουσάμι με άλλα σπόρια, όπως μαυροκούκι ή ηλιόσπορο.
- Μπορείτε να φτιάξετε τις λαγάνες σας σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
- Οι λαγάνες μπορούν να φυλαχθούν σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες.
Καλή όρεξη!
Πολύ αναλυτική συνταγή , μας βοηθά να φτιάξουμε τη δική μας υγιεινή λαγάνα. Η χαρά που παίρνουμε είναι μοναδική! Σας ευχαριστούμε! Ανήκει πια στο βιβλίο συνταγών μου!