Ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα κουλουράκια πασχαλινά με αμμωνία τραγανά και πεντανόστιμα, που μπορούμε να τα γευτούμε οποιαδήποτε εποχή.
Για να φτιάξουμε κουλουράκια πασχαλινά με αμμωνία θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
- 480 γρ. βούτυρο (τύπου φυτίνη)
- 640 γρ. ζάχαρη
- 8 αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα
- Εναλλακτικά 1/2 φλυτζάνι γάλα και 1/2 φλυτζάνι χυμό λεμόνι φρέσκο
- Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
- 48 γρ. αμμωνία
- 4-5 βανίλιες
- Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 1/2 κιλό)
Εκτέλεση:
Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ το βούτυρο εκτός ψυγείου ώστε να το χρησιμοποιήσουμε όταν είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Στο μπολ του μίξερ ή σε απλό μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και τα αυγά και αναμιγνύουμε να ενσωματωθούν καλά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το γάλα με την αμμωνία αφού την διαλύσουμε μέσα σε αυτό, εναλλάξ με αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί όλο το μίγμα έως ότου έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού την αμμωνία την διαλύουμε μέσα σε αυτό πάνω από το μπολ ανάμιξεις καθώς θα αφρίζει η αμμωνία.
Δοκιμάζουμε με ένα μικρό μπαλάκι ζύμης να πλάθετε χωρίς να σπάει και τότε ήμαστε έτοιμοι για να φτιάξουμε τα κουλουράκια μας.
Αφήνουμε για μερικά λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη μας καθώς με το πλάσιμο το βούτυρο έχει ζεσταθεί αρκετά.
Από εδώ και πέρα έχουμε 2 τρόπους να πλάσουμε τα κουλουράκια μας.
Αν έχουμε μηχανή για κουλούρια επιλέγουμε το μικρότερο σχήμα καθώς λόγω της αμμωνίας θα φουσκώσουν και θα απλώσουν αρκετά.
Μπορούμε επίσης να απλώσουμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας δημιουργώντας μια επιφάνεια με πάχος περίπου 1-2 εκ. και να δημιουργήσουμε διάφορα σχήματα με όποιο σχήμα κουπ πατ θέλουμε.
Θα χρησιμοποιήσουμε είτε αντικολλητικό ταψί και θα τοποθετήσουμε τα κουλούρια μας σε αυτό, είτε θα τα βάλουμε με αντικολλητικό χαρτί για να μπορούμε να τα βγάλουμε εύκολα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170-180ο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και φουσκώσουν.
Εναλλακτικές λύσεις για τα κουλουράκια μας
Αν θέλετε να γυαλίσουν μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι. Και χωρίς αυτό όμως είναι πεντανόστιμα, τραγανά και συγχρόνως αφράτα.
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη πριν ψηθούν ή με κάποιο τρίμα από ξηρούς καρπούς. Όπως και να επιλέξετε να τα φτιάξετε θα σας ξετρελάνουν.