fbpx
Συνταγές

Κολοκυθο-Baba Ganoush

Αυτή η συνταγή αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού baba ganoush, αντικαθιστώντας τις μελιτζάνες με κολοκύθα. Το αποτέλεσμα είναι μια δροσερή και γευστική σαλάτα, πλούσια σε υφή και γεύση.

Υλικά:

  • 1 κολοκύθα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι ταχίνι
  • 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Πιτάκια ή λαχανικά για το σερβίρισμα
  • Κολοκυθόσποροι για το σερβίρισμα (αν θέλετε)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
  2. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους.
  3. Τρίψτε ελαφρώς την κολοκύθα με ελαιόλαδο και αλάτι.
  4. Τοποθετήστε την κολοκύθα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε ένα ταψί.
  5. Ψήστε για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  6. Αφήστε την κολοκύθα να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Αφαιρέστε τη σάρκα από την κολοκύθα με ένα κουτάλι.
  8. Σε ένα μπολ, βάλτε τη σάρκα της κολοκύθας, το σκόρδο ψημένο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν (αν το θέλετε).
  9. Χτυπήστε καλά ή πολτοποιήστε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  10. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
  11. Σερβίρετε το κολοκυθο-baba ganoush σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
  12. Συνδυάστε το με πιτάκια, λαχανικά ή φρυγανισμένο ψωμί για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα ή ορεκτικό.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα ολόκληρη και να την κόψετε στη μέση αφού ψηθεί.
  • Αν σας αρέσει η πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα στη σχάρα αντί για το φούρνο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι για μια πιο κρεμώδη υφή.
  • Αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις, προσθέστε περισσότερο πιπέρι καγιέν ή ψιλοκομμένο τσίλι.
  • Το κολοκυθο-baba ganoush διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Καλή όρεξη!

  • Τι είναι τα οράματα;

    Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

1 Comment

Leave a Comment