Ακολουθεί μια βήμα προς βήμα συνταγή για ένα κλασικό κέικ σοκολάτας, εύκολο και απολαυστικό:
Υλικά:
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60-70% κακάο), ψιλοκομμένη
- 225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 πρέζες κανέλα
- 100 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα κέικ 24 εκ. ή μια φόρμα για κέικ Bundt.
- Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο: Σε ένα bain-marie ή στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώστε απαλά τη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με ένα μίξερ χειρός ή σε υψηλή ταχύτητα με το μίξερ πάγκου μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε τη βανίλια και την κανέλα και ανακατέψτε.
- Ενσωματώστε τα ξηρά υλικά: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το αλάτι. Σιγά σιγά προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα σοκολάτας, εναλλάσσοντάς τα με το γάλα, και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
- Ψήστε το κέικ: Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήστε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή όταν εισαχθεί στο κέντρο του κέικ.
- Αφήστε το να κρυώσει: Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10-15 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Συμβουλές:
- Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με καρύδια, φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
- Για ένα πιο υγρό κέικ, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι στο μείγμα.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με άφθονη ζάχαρη άχνη, γκανάς σοκολάτας, σαντιγί ή φρέσκα φρούτα.
Καλή όρεξη!
Ονειρεμένο κέικ! Το ερωτεύτηκα με τη πρώτη ματιά! Όσο για τη γεύση θεϊκό, ανυπέρβλητο! Συγχαρητήρια!