Μαγειρεύουμε γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο ένα υπέροχο πιάτο που τα μυρωδικά το απογειώνουν γευστικά και χαρίζει κάτι ιδιαίτερο στο παραδοσιακό φαγητό.
Για να μαγειρέψουμε γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
- 1 κιλό γίγαντες
- 4 λουκάνικα χωριάτικα ή άλλου τύπου της αρεσκείας σας
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 3 καρότα κομμένα ροδέλες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5-6 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα
- 3-4 φύλλα δάφνη
- 2-3 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη αν δεν έχετε 1/2 κ.γ.
- 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή αποξηραμένο
- 1/2 κιλό χυμό ντομάτας (φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή τυποποιημένη)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή ή καυτερή ή ανάμεικτη
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τους γίγαντες στο νερό να φουσκώσουν όλο το βράδυ αφού διαλύσουμε 1/2 κ.γ. σόδα στο νερό τους.
Την επόμενη μέρα τους αλλάζουμε 2-3 νερά και τους σουρώνουμε. Τους βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς όμως να τους παραβράσουμε καθώς θα ψηθούν και στο φούρνο.
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα μας. Κόβουμε σε ροδέλες λουκάνικα, καρότα, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας, κρεμμύδι και σκόρδο και τα έχουμε σε διαφορετικά μπολ το καθένα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα λουκάνικα γυρίζοντας τα για να μην καούν και βάζουμε σε μπολ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τα καρότα τα οποία σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε δάφνη, μπαχαρικά, λουκάνικα.
Γυρίζουμε 1-2 φορές και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το αλάτι και 2 ποτήρια νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε να βράσει έως ότου δέσει η σάλτσα μας.
Σε ένα ταψί αδειάζουμε τους γίγαντες αφού τους έχουμε σουρώσει και προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, σέλινο, τη σάλτσα μας και λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για περίπου 20-25 λεπτά. Αν χρειαστεί ελέγχουμε και συμπληρώνουμε λίγο νεράκι ώστε να μην στεγνώσει αλλά να παραμείνει ζουμερό το φαγητό μας.
Ιδανικό για κυρίως πιάτο ή ως μεζεδάκι για το ουζάκι, τη μπύρα, το κρασί με την αγαπημένη σας παρέα.