Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (προτείνουμε αυτές εδώ)
- 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες (προτείνουμε αυτές εδώ) και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό λαχανικών, το κρασί, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν θέλουμε), αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι γαρίδες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά στο φαγητό, όπως καρότο, μανιτάρια, ή μπρόκολο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι μπασμάτι με ρύζι γλασέ.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος, για πιο δροσερή γεύση.
Καλή όρεξη!
Αυτή τη συνταγή την έφτιαξα ακριβώς όπως μας τη δώσατε! Έβαλα πιπέρι μαύρο όχι καγιέν γιατί είμαι αλλεργική.Ηταν πεντανόστιμο !Σας ευχαριστώ πολύ που αναφέρετε όλες τις λεπτομέρειες για τις γαρίδες. Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν ! Συστήνω ανεπιφύλακτα!