Μαγειρεύουμε εύκολα πεντανόστιμη γιορταστική γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι. Μια υπέροχη συνταγή που θα συναρπάσει γευστικά κάθε ουρανίσκο.
Για την γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
- 3-4 κιλά γαλοπούλα
- 1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- εντόσθια πουλερικών
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- ½ κιλό κάστανα βρασμένα ολόκληρα
- 150 γρ. κουκουνάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζαφορά
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ
- 3-4 κουτ. σούπας φυτίνη
- 1-2 λεμόνια
- 1 πορτοκάλι
- 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα
και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια την βάζουμε σε ταψί και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να τραβήξουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε και τον κιμά ανακατεύοντάς τα 4-5 φορές. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, τη ζαφορά, τη φυτίνη και τα τσιγαρίζουμε.
Μόλις μαραθούν σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ζωμό από τη βρασμένη γαλοπούλα και τον πελτέ. Αφού ρουφήξει τα υγρά σβήνουμε την κουζίνα και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και ανακατεύουμε ελαφρά και ξεκινάμε να γεμίζουμε.
Αφού γεμίσουμε τη γαλοπούλα την αλείφουμε με φυτίνη. Τη σκεπάζουμε αρχικά με
αλουμινόχαρτο – δεν τυλίγουμε το ταψί για να φεύγει ο ατμός-προσθέτουμε πατατούλες μικρές ή τεμαχισμένες, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές φυτίνη και ελάχιστο λάδι, ζωμό από τη γαλοπούλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αν χρειάζεται, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και η γαλοπούλα.
Πριν τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει. Όση
γέμιση περισσέψει την τοποθετούμε σε σακούλα ψησίματος και την βάζουμε
στο ταψί.