Με τον ερχομό της άνοιξης έρχεται ο αγαπημένος μου φρέσκος αρακάς με τους λοβούς του και τους πολύτιμους καρπούς του! Μπορούμε πάντα να τον αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη ,γιατί είναι ένα λαχανικό που τρώγεται όλο το χρόνο και δε λείπει από τη κουζίνα μας! Μπορούμε όμως και να τον ξεράνουμε και τότε είναι ένα όσπριο που το αποκαλούμε συνήθως μπιζέλι και στην αγορά τον βρίσκουμε σε δύο μορφές, κίτρινο ή πράσινο ολόκληρο ή σπασμένο στη μέση. Από τις συνταγές της Θράκης που έμαθα από τη μητέρα μου ήταν το μαγείρεμα των λοβών του αρακά μαζί με το καρπό του. Η διαδικασία είναι απλή .Πρώτα πλένουμε καλά τον αρακά.
Τον ανοίγουμε προσεκτικά βγάζουμε το καρπό του, τραβάμε τις ίνες που υπάρχουν στα πλαϊνά των λοβών του. Ξεφλουδίζουμε με προσοχή το λοβό από τη σκληρή μεμβράνη αν και μερικές φορές δε βγαίνει ολόκληρο και κόβετε. Έτσι ξαναπροσπαθούμε πάλι να ξεφλουδίσουμε και στο τέλος μένει ένα τρυφερό “φύλλο” που όταν βράσει γίνεται πεντανόστιμο και μαλακό! Αξίζει η διαδικασία αυτή .Όταν αγαπάς κάτι,αξίζει κάθε προσπάθεια για να το φτιάξεις.Οι καθαρισμένοι λοβοί όπως και τους καρπούς μπορείτε να τα καταψύξετε .Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να τον μαγειρέψετε χωρίς τους λοβούς του! Αυτή η συνταγή που σας δίνω είναι όπως την έμαθα εγώ να τη φτιάχνω! Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε και τον κατεψυγμένο αρακά.
(Δείτε πληροφορίες με βάση την συνταγή μας: βελουτέ σούπα με λοβούς αρακά ) (επίσης λεπτομέρειες για τους λοβούς στο gastronomos.gr)
- Prep Time20 min
- Cook Time50 min
- Total Time1 hr 10 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για τον φρέσκο αρακά:
- 1 κιλό αρακά φρέσκο, με τους λοβούς του καθαρισμένους ή χωρίς
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μικρά κομματάκια
- 1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
- 250γρ χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος σε χάρτινη συσκευασία
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια
- 1 καρότο μέτριο κομμένο σε μικρά κυβάκια
- Μισό φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- Λίγο μάραθο ψιλοκομμένο (δίνει φανταστικό άρωμα)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαγείρεμα του φρέσκου αρακά
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το 1/2 από το λάδι και το κρεμμύδι να σωταριστεί, μέχρι να ξανθίνει.
Αμέσως προσθέτουμε τη ντομάτα ,τη πιπεριά και το καρότο ,το πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον αρακά, τον άνηθο και το μάραθο ,το χυμό ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει με τα υγρά του, γύρω στα 45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και αν δούμε ότι δεν έχει μαλακώσει ο αρακάς ενώ έχει πιει τα υγρά του, τότε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό, ή λίγο χυμό ντομάτας.
(Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται απ’ το πόσο τρυφερός είναι ο αρακάς).
Προσθέτουμε στο τέλος μόνο το αλάτι 5 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό, ή με φέτα. Άλλες γεύσεις αρακά, λαδερός με πατατούλες, με μοσχαράκι,με πιλάφι , λεμονάτος κλπ Καλή σας απόλαυση!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.