Οι γίγαντες που παράγονται στη περιοχή της Πρέσπας είναι μια ποικιλία που είναι γνωστοί για τη νοστιμιά τους, την καλή τους βραστικότητα και το ωραίο, μεγάλο λευκό χρώμα των σπόρων τους. Δίκαια θεωρείται το εθνικό μας φαγητό. Ενώ δίνουν απίστευτη πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης, βοηθούν στο ανοσοποιητικό και στη καλή λειτουργία του εντέρου! Πάμε τώρα στη συνταγή μας!
- Prep Time10 min
- Cook Time1 hr 20 min
- Total Time1 hr 30 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για φασόλια γίγαντες πρεσπών:
- 500γρ γίγαντες Πρεσπών
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
- 2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
- 200 γρ χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κομμάτια
- 1 καρότο μέτριο σε ροδέλες κομμένο
- Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- πιπέρι
Preparing the spices
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με γεμάτο νερό. Είναι σημαντικό να μουλιάσουν γιατί βοηθάει τα φασόλια να βράσουν καλύτερα.
Ξεπλένουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να σιγοβράσουν 20 λεπτά σε ποσότητα νερού που τους σκεπάζει.
Τώρα έχουμε δύο επιλογές , εγώ ακολούθησα τη πρώτη , έριξα όλα τα υλικά μέσα στους γίγαντες που έβραζαν και έβρασαν αλλά 15 λεπτά όλα μαζί.
Η δεύτερη επιλογή είναι σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι μικρό σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι ,το σκόρδο και προσθέτουμε τη ντομάτα το χυμό,το καρότο,τη πιπεριά και το μαϊντανό, για πέντε λεπτά.
Ρίχνουμε το σοταρισμένο υλικό στη κατσαρόλα που βράζουν οι γίγαντες και αφήνουμε να βράσουν άλλα 10 λεπτά όλα μαζί. Κλείνουμε την εστία.
Έχουμε ήδη ανοίξει το φούρνο για να φτάσει σε θερμοκρασία στους 180 βαθμούς αερόθερμο ή 200 αντιστάσεις .Μόλις ακούσουμε το γνωστό ήχο που φτάνει σε επιθυμητή θερμοκρασία ρίχνουμε το υλικό της κατσαρόλας στο ταψάκι ή πυρεξ.Ψήνεται στη κάτω θέση του φούρνου σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί για 25 λεπτά .
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και ελέγχουμε αν χρειάζεται λίγο νερό και ρίχνουμε μόνο ζεστό για να μη σταματήσει το βράσιμο τους. Συνεχίζεται το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας απαλά ,δέκα λεπτά πριν κλείσουμε το φούρνο.
Δοκιμάζουμε ένα φασόλι αν έχει μαλακώσει, αν είναι τραγανό τότε αφήνουμε λίγο χρόνο ακόμη ψησίματος.
Θα έχουν ψηθεί όταν έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά και έχει μείνει μόνο το λαδάκι τους.Το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχοι μελωμένοι γίγαντες.
Μικρά μυστικά:
Να προτιμάτε τα λευκά φασόλια γίγαντες ,όχι κιτρινωπά γιατί είναι πολυκαιρισμένα και θέλουν ώρες να βράσουν . Ο χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται κατά πόσο είναι βραστερά τα φασόλια.
Αλάτι πάντα στο τέλος του ψησίματος γιατί σκληραίνουν οι γίγαντες.
Βγαίνουν 4 μερίδες και τα απολαμβάνουμε με φέτα ή ότι άλλο μας αρέσει! Καλή σας απόλαυση!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.