Έχετε και εσείς την επιθυμία για μια φασολάδα χυλωμένη; Τώρα που ο καιρός γίνεται πιο δροσερός χρειαζόμαστε ένα πιάτο ζέστη φασολάδα στο τραπέζι μας! Ας τη φτιάξουμε παρακαλώ! Θα χρειαστούμε…
- Prep Time1 min
- Cook Time50 min
- Total Time51 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για την φασολάδα:
- 400γρ φασόλια μέτρια
- 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά
- 1 καρότο μέτριο
- Κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1/2 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
- 100 γρ χυμό ντομάτας
- 1 ποτηράκι μικρό του κρασιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι μπούκοβο ( προαιρετικό)
- Πιπέρι μαύρο
- Αλάτι
Προετοιμασία για την φασολάδα χυλωμένη της κυρίας Αριστέας:
Αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό από το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα φασόλια και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα σε νερό, ίσα να τα σκεπάζει, να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
Προετοιμάζουμε τα λαχανικά που θα ρίξουμε μέσα.Κόβουμε τα καρότα σε φέτες. Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο τρίφτη. Κόβουμε τις ντομάτες και τη πιπεριά σε κομματάκια.
Ρίχνουμε τα λαχανικά και το χυμό ντομάτας στα φασόλια που βράζουν, δυναμώνοντας τη εστία για να μη κοπεί η βράση τους.Μόλις επανέλθει ο βρασμός τους ,χαμηλώνουμε την εστία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.(ανάλογα τη ποιότητα των φασολιών)
Κατόπιν ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο σε όσους αρέσει και τέλος το αλάτι. Σιγοβράζουν όλα μαζί 10 περίπου λεπτά.
Η φασολάδα μας έχει χυλώσει δημιουργώντας μια πυκνή σάλτσα. Ανακινούμε τη κατσαρόλα. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία. Σερβίρουμε σε λίγα λεπτά μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Τα αρώματα της μας κάνουν να ανυπομονούμε να τη απολαύσουμε.
Τα συνοδευτικά της είναι στην επιλογή σας. Εμείς συνοδεύσαμε με ελιές και με τυρί φέτα. Καλή σας απόλαυση!
Σημαντικά:
1) Ο βρασμός των φασολιών εξαρτάται από τη ποιότητα του φασολιού,αν είναι φρέσκο και λευκό, όχι κιτρινωπό και πολυκαιρισμένο.Προτιμώ τοπικά προϊόντα που τα γνωρίζω χύμα η συσκευασμένα. Έτσι είμαι σίγουρη για την επιτυχία του βρασίματος τους.
2) Αν πήξει η φασολάδα και πρέπει να προσθέσουμε νερό, καλό θα είναι να βάλουμε βραστό νερό για να μη κοπεί ο βρασμός και επίσης η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας αν βάλουμε νερό βρύσης θα τα σκληρύνει τα φασόλια.
3) Τέλος, σημαντικό το ελαιόλαδο και το αλάτι να μπαίνουν στα τελευταία 10 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία. Τα φασόλια θα συνεχίσουν να είναι μαλακά και χυλωμένα με πυκνή σάλτσα.
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.