Η χορτόπιτα είναι ιδανική για όσους κάνουν διατροφή, γιατί δεν περιέχει τυριά και είναι υγιεινή. Περιλαμβάνονται σπανάκι, πράσα, σέσκουλα, αντίδια, φρέσκα κρεμμύδια,μυρώνια , καυκαλίθρες και μυρωδικά με τα πλούσια αρώματα τους άνηθο,μαϊντανό,δυόσμο,βασιλικός, μάραθο.
- Prep Time30 min
- Cook Time1 hr 5 min
- Perform Time30 min
- Total Time2 hr 5 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Appetizer
- Breakfast
- Main Course
Για το φύλλο κρούστας:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων + 1/4 φλ. για σοτάρισμα της γέμισης.
Υλικά για την γέμιση της χορτόπιτας χωρίς τυρί:
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο ,πλυμένο και στεγνωμένο.
- 2 πράσα (500γρ) με περισσότερο λευκό μέρος, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
- 5,6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα με το πράσινο τρυφερό μέρος τους
- Άνηθος φρέσκος αρκετός
- Μαϊντανός και δυόσμος, βασιλικός φρέσκος ή ξερός (1κουταλάκι από το καθένα)
- 300γρ.σέσκουλα (προαιρετικά)
- 1 μάτσο καυκαλίθρες και μυρώνια (προαιρετικά)
Μαγειρεύοντας την σπιτική χορτόπιτα χωρίς τυρί
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά και τα κόβουμε.
Το σπανάκι και τα σέσκουλα πιο χοντροκομμένα, τα πράσα και κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1/4 φλ. ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια,τα πράσα 2 λεπτά περίπου μέχρι να ξανθίνουν σε μέτρια φωτιά και ακολουθούν τα χορταρικά και τέλος τα μυρωδικά ( όλα μαζί γύρω στα 5 λεπτά).
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση
Ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν τα υλικά και αποσύρουμε από την εστία να κρυώσουν.
Βάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι με σκεύος από κάτω και πιέζουμε ελαφρά με μια κουτάλα να φύγουν τα υγρά της γέμισης.Εντωμεταξύ προετοιμάζουμε το ταψί.
Το λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε τα μισά φύλλα στο ταψί ,ενδιάμεσα λαδώνουμε με το πινέλο μας.
Ρίχνουμε τη κρύα γέμιση σε όλη την επιφάνεια και γυρίζουμε γύρω γύρω τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα ,να κλείσουμε δηλαδή τη γέμιση.
Συνεχίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα και ενδιάμεσα λαδώνουμε.
Τέλος χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια που επιθυμούμε.
Για πιο τραγανό φύλλο ψεκάζουμε η βρέχουμε με λίγο νεράκι το τελευταίο μας φύλλο και μετά λαδώνουμε.
Προσοχή στο λάδι δε θέλουμε να γίνει λαδερή η πίτα, τόσο όσο χρειάζεται,να το απορροφήσει και να αφήσει τη γεύση του αρωματικού λαδιού στο στόμα μας. Γι’αυτό πάντα χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο για τις πίτες μας! Ψήνουμε στη πρώτη θέση του φούρνου στους 200 βαθμούς αντιστάσεις ή 180 αερόθερμο για 1 ώρα . Εννοείται ότι την κοιτάμε συχνά να μην “αρπάξει” πάνω νωρίς, αν συμβεί αυτό βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και το αφαιρούμε λίγο πριν κλείσουμε το φούρνο. Όταν κρυώσει τότε ολοκληρώνουμε το κόψιμο των κομματιών στο χάραγμα που κάναμε. Καλή σας απόλαυση!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.