fbpx
Συνταγές

Χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά στη γάστρα

Written by Greek-Visions

Φτιάχνουμε νοστιμότατο χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά στη γάστρα. Μια συνταγή που οι γεύσεις και οι μυρωδιές μας συνεπαίρνουν σε ένα γευστικό ταξίδι.

Για το χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

Υλικά:

  • Χοιρινό κότσι με δέρμα και οστό ολόκληρο
  • 330 ml μπύρα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά σε χοντρές φέτες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο τύπου φυτίνη
  • 3 πράσα κομμένα σε 3-4 κομμάτια
  • 4 μικρά κολοκυθάκια
  • 2-3 μεγάλα καρότα
  • 7-8 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε φέτες χοντρές
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 1-2 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει. Κόβουμε με λωρίδες το σκόρδο αφού το πλύνουμε και βάζουμε σε ένα μπολάκι αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε τομές στο κρέας και τοποθετούμε από μία λωρίδα σκόρδο.

Συνεχίζουμε από όλες τις μεριές του κρέατος έως ότου τελειώσουν οι λωρίδες σκόρδου. Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά μας με λίγο αλάτι και πασπαλίζουμε το κρέας μας με το μείγμα μυρωδικών, αλατιού και το αλείφουμε με το βούτυρο να καλύψουμε όλο το χοιρινό.

Τοποθετούμε το κότσι στη γάστρα ή αν δεν έχουμε το σκεύος το βάζουμε σε ένα βαθύ πυράντοχο σκεύος. Ρίχνουμε τη μπύρα και σκεπάζουμε το σκεύος είτε με το καπάκι ή με μεμβράνη και το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.

Το επόμενο πρωί, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια, τα πράσα χωρίς τα πράσινα μέρη του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 2 1/2 ώρες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος εκτός γάστρας θα σκεπάσουμε το σκεύος μας με αλουμινόχαρτο.

Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, αφαιρούμε το καπάκι ήτο αλουμινόχαρτο και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το χοιρινό κότσι και τα λαχανικά τοποθετώντας τα σε μια πιατέλα ή ταψάκι και τα διατηρούμε ζεστά. Μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα σκεύος και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας έως ότου δέσει η σάλτσα μας.

Ετοιμασία σάλτσας:

Μπορούμε να προσθέσουμε σε λίγο ζωμό 1-2 κουταλιές νισεστέ για να δέσουμε τη σάλτσα και να προσθέσουμε λίγο δενδρολίβανο και 1-2 κουταλιές μουστάρδα ή κρέμα γάλακτος αναλόγως τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Σερβίρουμε περιχύνοντας κρέας και λαχανικά με τη σάλτσα μας. Μπορούμε να το συνοδέψουμε με μια υπέροχη πράσινη σαλάτα από προηγούμενη συνταγή μας.

Leave a Comment