Προτεινόμενα

Τιμές Ακινήτων στην Ελλάδα – Οι τάσεις της αγοράς σήμερα

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά το 2024, με τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα να ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές, έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, τόσο στις αστικές όσο και τις τουριστικές περιοχές.

Κάτι που έχει κάνει αρκετούς ενδιαφερόμενους αγοραστές να εξετάσουν τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση, ώστε να επωφεληθούν είτε από μια μελλοντική άνοδο της τιμής τους, είτε από την εκμετάλλευσή τους μέσω βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Πάμε όμως να δούμε μια γενική εικόνα για τις τιμές των ακινήτων και πώς αυτές έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Γενική εικόνα για την αγορά και τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία Greca House

Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Greca House, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή άνοδο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 10.4% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η ζήτηση αυτή προέρχεται τόσο από ξένους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Golden Visa στην Ελλάδα, καθώς και από εγχώριους αγοραστές που αναζητούν είτε για έναν χώρο κατοικίας είτε για επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι τουριστικές περιοχές και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη πρωτοστατούν σε αυτήν την αύξηση, με τις τιμές των κατοικιών να φθάνουν κατά μέσο όρο τα 2.000 έως 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά, τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να αποτελούν μία από τα πιο δημοφιλείς επιλογές, ειδικά στον τομέα των πολυτελή ακινήτων.

Ιστορική εξέλιξη στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Μετά την οικονομική κρίση που επηρέασε την αγορά ακινήτων από το 2008 έως το 2017, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να ανακάμπτουν σταδιακά. Από το 2017 έως το 2023, οι τιμές ανέβηκαν κατά 66% σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τη ζήτηση να αυξάνεται κυρίως λόγω της σταθερότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης του τουρισμού. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η επιστροφή της τουριστικής κίνησης μετά την πανδημία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις παραθαλάσσιων και εξοχικών ακινήτων.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα είναι σίγουρα πολλοί. Κάθε ακίνητο έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και αναλόγως κοστολογείται και η πώλησή του. Ωστόσο, μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες στους οποίους βασίζεται η τιμή ενός ακινήτου, είναι:

  1. Οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμός: Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2024, καθώς και η μείωση της ανεργίας, έχουν συμβάλει στην αυξημένη ζήτηση και στις υψηλότερες τιμές. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού έχει επίσης θετική επίδραση στις επενδύσεις ακινήτων.
  2. Υποδομές και δημόσια έργα: Οι βελτιώσεις στις υποδομές, όπως τα έργα μετρό στην Αθήνα και οι αναβαθμίσεις στις τουριστικές περιοχές, αυξάνουν την ελκυστικότητα των ακινήτων και οδηγούν σε υψηλότερες τιμές.
  3. Τουρισμός και βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η συνεχής αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη αλλά και η Αθήνα, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στις περιοχές αυτές. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν και τον βασικότερο παράγοντα ανόδου στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Αγορά ακινήτων στην Ελλάδα για επενδυτές

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για επενδυτές, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Τα υψηλά έσοδα από ενοικιάσεις βραχυχρόνιας διάρκειας είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε περιοχές όπως τα νησιά του Αιγαίου και οι Κυκλάδες. Επίσης, το πρόγραμμα “Χρυσή Βίζα” προσελκύει πολλούς ξένους αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες με αντάλλαγμα την απόκτηση άδειας παραμονής.

Προβλέψεις για τις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Η αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2024 και τα επόμενα χρόνια. Η ζήτηση από ξένους αγοραστές και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στις υποδομές της χώρας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την αγορά, με τις τιμές να αυξάνονται σε δημοφιλείς περιοχές, ιδιαίτερα στα νησιά και στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Έτσι, η αγορά ενός ακινήτου αυτή τη χρονική στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι ήδη υψηλά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αποδόσεις για έναν επενδυτή.

Συμβουλές για την αγορά ακινήτων από το μεσιτικό γραφείο Greca House

Το μεσιτικό γραφείο Greca House συνιστά στους αγοραστές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά ακινήτων το 2024. Ο κατάλληλος χρόνος για μια αγορά εξαρτάται από τον προϋπολογισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Ιδιαίτερα ελκυστικές είναι οι περιοχές με αυξανόμενη ζήτηση, όπως τα νότια προάστια της Αθήνας και τα τουριστικά νησιά.

Επιπλέον, η εταιρεία Greca House προτείνει στους υποψήφιους αγοραστές να εξετάσουν περιοχές που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή αναβάθμισης των υποδομών τους. Περιοχές όπου κατασκευάζονται νέα έργα υποδομής, όπως γραμμές μετρό, οδικοί άξονες ή εμπορικά κέντρα, συνήθως παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων τους στο μέλλον.




Μεσιτικό Γραφείο Greca House

Πανεπιστημίου 44 – Αθήνα, ΤΚ: 10679

Τηλ.: 2108026132 | Κιν.: 6934165392

  • Konstantinos Moschoutis

    Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Leave a Comment