Σήμερα θα φτιάξουμε μια σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο και φέτα, εύκολη και πολύ νόστιμη. Αποτελείται από φύλλο κρούστας, γέμιση από φρέσκο σπανάκι και άλλα χορταρικά, πολλά μυρωδικά που θα δώσουν τέλεια γεύση. Πριν ξεκινήσουμε ας διαβάσουμε τη συνταγή μας! Έτσι δε θα παραλείψουμε κάποιο βήμα .Τώρα είμαστε έτοιμοι.
- Prep Time15 min
- Cook Time1 hr 10 min
- Total Time1 hr 25 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Appetizer
- Breakfast
- Dessert
- Main Course
Υλικά για την σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο και φέτα:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμύδια σε μικρές ροδέλες
- 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 μάτσο μαϊντανό
- 1/4 μάτσο δυόσμο
- Φύλλα βασιλικού
- 350 γρ. φέτα σε κομματάκια μικρά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο για τη γέμιση
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.Αφήνουμε να στραγγίσει και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Κόβουμε σε μικρές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο ,το δυόσμο,το μαϊντανό και τα φύλλα βασιλικού.
Βάζουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα,τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες,τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά.
Αφήνουμε να σωταριστούν 3 λεπτά ,ενώ ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε προσεκτικά για να σωταριστεί 2 λεπτά όχι περισσότερο για να κρατήσει το πράσινο χρώμα του.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ελάχιστα και κλείνουμε την εστία.
Βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα όλα από τη κατσαρόλα και στραγγίζουμε, βάζοντας τα σε μεγάλο μπολ με τρυπητό δοχείο εσωτερικά ή σουρωτήρι για να βγούνε όλα τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα κομματάκια και τα τρίμματα της φέτας που έχουμε ρίξει πιπέρι( αν μας αρέσει το πικάντικο τυρί ρίχνουμε αυτό το έξτρα πιπέρι) και ανακατεύουμε τη γέμιση απαλά μη λιώσουν τα τυράκια.
Λαδώνουμε το ταψί (40*30) ή ότι έχετε.
Ξετυλίγουμε το ρολό με τα φύλλα κρούστας.Τα σκεπάζουμε με πετσέτα να μη ξεραθούν.Αν είναι μονός αριθμός των φύλλων και όχι ζυγός ( το πακέτο που άνοιξα ήταν 11 φύλλα) τότε βάζουμε ένα φύλλο παραπάνω στα κάτω φύλλα που στρώνουμε.
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί.
Ψεκάζουμε με το γυάλινο δοχείο λαδιού τα φύλλα ή αλείφουμε με το πινέλο που έχουμε.Έτσι επαναλαμβάνουμε με τα μισά φύλλα κάτω +1 αν είναι επιπλέον.
Ρίχνουμε τη στραγγισμένη γέμιση και απλώνουμε σε όλο το ταψί ομοιόμορφα.
Αγκαλιάζουμε από όλες τις πλευρές με τα φύλλα που εξέχουν τη γέμιση.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και ενδιάμεσα τα λαδώνουμε πάντα με ελάχιστο λάδι.
Στο τελευταίο φύλλο γυρίζουμε κόθρο τα φύλλα, πιάνουμε τις πάνω στρώσεις και ρολάρουμε προς τα μέσα στριφτά.
Χαράζουμε ελαφρά τη πίτα με μυτερό μαχαίρι , προσεκτικά.
Ψεκάζουμε με νερό η βρέχουμε με το χέρι το φύλλο. Έτσι θα γίνει τραγανό μετά το ψήσιμο.
Λαδώνουμε τη πίτα μας.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στη πρώτη θέση κάτω του φούρνου. Επιπλέον 10 λεπτά στην κάτω αντίσταση αν χρειαστεί.
Βγάζουμε από το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε τα ήδη χαραγμένα κομμάτια . Σερβίρουμε.
Μυστικά και επιπλέον λεπτομέρειες:
Αν έχει πάρει χρώμα γρήγορα,στη μισή ώρα , εξαρτάται και από το πόσο δυνατό φούρνο έχουμε, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί. Κάνουμε και το τεστ με τη τρίγωνη σπάτουλα ανασηκώνοντας μια γωνιά και βλέπουμε το ψήσιμο του φύλλου από κάτω.
Αν έχει περάσει 1 ώρα και δεν έχει ροδίσει από κάτω ίσως χρειαστεί για 10 λεπτά ακόμη να βάλουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση. Για να ψηθούν καλά στα κάτω φύλλα και να μη είναι νωπά από τα υγρά που κατεβαίνουν. Σε αυτή τη φάση προσέχουμε πολύ τη πίτα μας.
Δε ξεφεύγουμε από τη ποσότητα του 1/2 φλ ελαιόλαδου που γράφει η συνταγή. Το να έχει πολύ λάδι δε την κάνει απαραίτητα και νόστιμη , αντίθετα μάλιστα.Το λάδι υπερτερεί σε γεύση και χάνονται τα αρώματα της γέμισης.
Κατά το ψήσιμο θα βγούνε όλα τα υγρά από τη γέμιση ,το λάδι από τα φύλλα οπότε θα είναι αρκετά λαδερή η πίτα.Οσο πρέπει για να βγουν τα αρώματα του ελαιολάδου.
Ο συνδιασμός ράντισμα νερού με άλειμμα λαδιού στο πάνω φύλλο το κάνει τραγανό και την πίτα μας πολύ νόστιμη.
Πιθανόν να σας κούρασα με τόσες λεπτομέρειες σε όλα τα βήματα, όμως να ξέρετε ότι αυτό κάνει τη διαφορά σε μια νόστιμη τραγανή σπανακόπιτα από μια συνηθισμένη. Σας εύχομαι να την απολαύσετε!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.