fbpx
Συνταγές

Φακές αγαπημένες και πεντανόστιμες της κυρίας Αριστέας

Πολλοί θεωρούν ότι είναι χειμερινό φαγητό,αλλά είναι φαγητό όλου του χρόνου, ακόμα και τώρα το καλοκαίρι. Περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας!

  • Prep Time5 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time50 min
  • Cuisine
    • Greek
  • Course
    • Main Course

Υλικά:

  • 300 γρ φακές μικρές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη (400γρ) ή 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες +100γρ χυμό ντομάτας από χάρτινη συσκευασία
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομματάκια
  • 1 καρότο μικρό σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετική
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο προαιρετικό

Preparing the spices

1

Οι φακές δε χρειάζεται να μείνουν από το βράδυ στο νερό όπως τα άλλα όσπρια.Μπορούμε να τις βάλουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά και πετάμε το νερό. Έτσι βράζουν πιο γρήγορα και δεν προκαλούν δυσπεψία.

2

Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο, προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια, το καροτάκι,τη ρίγανη , φύλλα δάφνης ,το πιπέρι και αν θέλουμε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδου.

3

Ρίχνουμε τις σουρωμένες φακές, ενώ προσθέτουμε ζεστό νερό στη κατσαρόλα ( ποτέ κρύο γιατί σκληραίνουν) το νερό να σκεπάζει τις φακές και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί πάντα ζεστό όμως.

4

Αφήνουμε να σιγοβράσει 40 λεπτά ,ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος 5 λεπτά πριν κλείσουμε τη εστία , όταν έχουν ήδη αρχίσει και χυλώνουν. 

5

Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το είδος ,το μέγεθος της φακής και τη ποσότητα. Όμως αξίζει η αναμονή, το άρωμα τους γεμίζει όλο το σπίτι και η γεύση τους είναι μοναδική! Θα το καταλάβατε αν τις φτιάξετε όπως εγώ!

 Σερβίρετε με λίγο ξύδι ή λεμόνι ή και σκέτες! Συνοδεύονται με ελιές, τυρί φέτα ή καπνιστό λουκάνικο ή παστή ρέγκα , λακέρδα ή με ότι συνηθίζετε να τις τρώτε! Καλή σας απόλαυση!

  • Οικιακή Μαγείρισσα

    Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.

Leave a Comment