fbpx
Συνταγές

Σουτζουκάκια φούρνου με πιλάφι της κυρίας Αριστέας

Με μεγάλη μου χαρά σας δίνω τη συνταγή μου για τα πεντανόστιμα σουτζουκάκια,όπως ακριβώς τα φτιάχνω ,πάρα πολλά χρόνια! Είμαι σίγουρη ότι αν ακολουθήσετε τη συνταγή ακριβώς, θα τα ευχαριστηθείτε πάρα πολύ μαζί με τους αγαπημένους σας!

  • Prep Time20 min
  • Cook Time40 min
  • Perform Time15 min
  • Total Time1 hr 15 min
  • YieldΣουτζουκάκια φούρνου με πιλάφι
  • Serving Size450
  • Cost per Serving12
  • Cuisine
    • Greek
  • Cooking Method
    • Baking

Σουτζουκάκια:

  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτό
  • 2 φέτες τοστ σταρενιο ( είχα και έβαλα σίκαλης ολικής άλεσης) ή 2 φέτες ψωμί βουτηγμένες σε κόκκινο κρασί και στραγγίξτε τες  ( αν φάνε παιδιά μόνο σε νερό)τριμμένες στο χέρι.
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι

Σάλτσα ντομάτας:

  • 3,4 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (ή 2 κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια)
  • 250ml χυμό ντομάτας χάρτινης συσκευασίας
  • 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
  • Αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε στη άκρη του κουταλιού λίγο κύμινο
  • 2,3 μπαχάρια και 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Πιλάφι:

  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι( αναλογία ρυζιού-νερού 1:2,5)
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο ( ή 1κουταλια βούτυρο)

Τρόπος μαγειρέματος για τα σουτζουκάκια:

1

Ζυμώνουμε καλά το κιμά με τα υλικά που αναφέρονται, μέχρι να αφρατέψει.Το αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.

2

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, όπου τα ψήνουμε στους 180 στον αέρα στα 30-40 λ περίπου,στη κάτω θέση του φούρνου, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα, με τέλεια κρούστα ιδανικά για τη σάλτσα. (Ο χρόνος ψησίματος καθορίζεται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας και το μέγεθος τους)

3

Άλλη επιλογή θα ήταν να τα τηγανίσουμε σκέτα χωρίς αλεύρι αλλά είναι πιο υγιεινά και ελαφριά χωρίς περίσσια λίπη.

4

Συνεχίζοντας για το τελικό στάδιο ,επιλέγουμε έναν από τους δύο τρόπους.

5

1) Αποσύρουμε το αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε όλα τα υλικά από τη σάλτσα ντομάτας, πάνω στα σουτζουκάκια στο ταψί. Ψήνουμε 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα, στον ήδη καυτό φούρνο.

6


2) Ο άλλος τρόπος είναι να βγάλετε τα σουτζουκάκια μόλις ψηθούν και να τα ρίξετε μέσα στη κατσαρόλα που βράζει ήδη η σάλτσα.

7

Βράσιμο 15 λεπτά η σάλτσα και με τα σουτζουκάκια αλλά 5-7λ περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που τα πλάσατε ,τα μεγαλύτερα θέλουν 10 λεπτά βράσιμο στη σάλτσα.

8

Ακολούθησα το δεύτερο τρόπο, ήθελα να τα παρατηρώ και ανακίνησα τη κατσαρόλα να δω το δέσιμο της σάλτσας χωρίς να βάλω κουτάλι μέσα μη διαλυθούν.

9

Αφαιρούμε στο τέλος τα μπαχάρια και τη δάφνη και το σκόρδο.

Τρόπος ψησίματος για το πιλάφι:

10

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι να φύγει το άμυλο του. Επιτυγχάνουμε έτσι πιο σπυρωτό ρύζι.

11

Βάζουμε να βράσει το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι και το ελαιόλαδο .

12

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, με το καπάκι σκεπασμένο έως ότου πιει τα υγρά και εμφανιστούν μικρές τρυπούλες.(γύρω στα 20λ).

13

Αποσύρουμε αμέσως από την εστία που καίει. Ξεσκεπάζουμε να φύγει ο ατμός του ή βάζουμε μια καθαρή πετσέτα από πάνω του για 5 λεπτά!

Σερβίρουμε στα πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα σουτζουκάκια δίπλα .Αν επιθυμούμε ρίχνουμε λίγο σκληρό τυρί τριμμένο της επιλογής μας! Καλή επιτυχία σε όλους σας!

  • Οικιακή Μαγείρισσα

    Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.

Leave a Comment