Συνταγές

Κολοκυθοκορφάδες γεμιστοί της Κυρίας Αριστέας

Οι ανθοί που βγαίνουν από το ίδιο το κολοκύθι (θηλυκοί) λέγονται κολοκυθοκορφάδες και αυτοί που βγαίνουν από το κοτσάνι (αρσενικοί) είναι οι κολοκυθοανθοί. (με βάση του gastronomos.gr στο άρθρο του κολοκυθοανθοί ή κολοκυθοκορφάδες)
Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι,ανοιχτοί στην κορυφή, σαν χωνιά, πωλούνται σε ματσάκια. Οι θηλυκοί είναι μικροί πάνω στο κολοκύθι και είναι πιο ευαίσθητοι. Τους αγοράζουμε πάντα πρωί γιατί τότε τα πέταλά τους είναι ανοιχτά. Όσο περνά η μέρα, τα λουλούδια μαραζώνουν και τα πέταλα κλείνουν προς τα μέσα. Αφαιρούμε από το εσωτερικό κάθε ανθού, το χοντρό πορτοκαλί στήμονα προσεκτικά να μη σκιστεί ο ανθός. Καθαρίζουμε εξωτερικά και τα ξεπλένουμε.

Υλικά:

  • 20-25 Κολοκυθοκορφάδες ανοικτοί με ή χωρίς τα κολοκυθάκια)
  • 1 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 1 μικρό κολοκύθι τριμμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Δυόσμος λίγος ψιλοκομμένος
  • Βασιλικός λίγος ψιλοκομμένος
  • 1 κούπα ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
  • Αλάτι , πιπέρι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • Για το βράσιμο
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα
  • Χυμό από ένα λεμόνι μεγάλο η δύο μικρά
  • 1 φλιτζάνι νερό ίσως και λίγο ακόμη

Μετά το προσεκτικό πλύσιμο τους στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Ανοίγουμε προσεκτικά το κάθε κορφά και βάζουμε δύο κουταλιές περίπου (ανάλογα το μέγεθος) από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει, κλείνουμε σα πουγκί προσεκτικά .Αν σας έχει χαλάσει κάποιος τον ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε μέσα στη γέμιση,χωρίς τον πάτο του. Αν σας έχει περισσέψει γέμιση πάρτε ένα κολοκύθι ανοίξτε με το ειδικό εργαλείο και γεμίστε το. Μπορείτε να γεμίσετε επίσης μια μικρή πιπερίτσα κέρατο πράσινη η κόκκινη ανάμεσα. Τοποθετούμε στη σωτέζα ή κατσαρόλα χαμηλή η σε ταψάκι αν θέλουμε να τα ψήσουμε στο φούρνο(200β ). Μπορούμε να τα βάλουμε ενδιάμεσα στα κενά με τα γεμιστά που φτιάχνουμε( με τα υγρά των γεμιστών) .
Τέλος στη χαμηλή κατσαρόλα μας ρίχνουμε το νερό , σκεπάζουμε να βράζουν και στη μισή ώρα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού αφήνουμε να σιγοβράζουν.Θέλει βρασμό 45- 50 λεπτά .Να το κοιτάτε μήπως πιουν όλα τα υγρά και δεν έχει βράσει καλά το ρύζι. Είναι πεντανόστιμες αυτές οι μικρές μπουκίτσες! Τις συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι η άλλο της αρεσκείας σας! Θα τους απολαύσετε!!!

  • Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα

    Οικιακή Μαγείρισσα

    Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.

Leave a Comment