Αυτή η συνταγή αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού baba ganoush, αντικαθιστώντας τις μελιτζάνες με κολοκύθα. Το αποτέλεσμα είναι μια δροσερή και γευστική σαλάτα, πλούσια σε υφή και γεύση.
Υλικά:
- 1 κολοκύθα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι ταχίνι
- 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Πιτάκια ή λαχανικά για το σερβίρισμα
- Κολοκυθόσποροι για το σερβίρισμα (αν θέλετε)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Τρίψτε ελαφρώς την κολοκύθα με ελαιόλαδο και αλάτι.
- Τοποθετήστε την κολοκύθα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε ένα ταψί.
- Ψήστε για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Αφήστε την κολοκύθα να κρυώσει ελαφρώς.
- Αφαιρέστε τη σάρκα από την κολοκύθα με ένα κουτάλι.
- Σε ένα μπολ, βάλτε τη σάρκα της κολοκύθας, το σκόρδο ψημένο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν (αν το θέλετε).
- Χτυπήστε καλά ή πολτοποιήστε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
- Σερβίρετε το κολοκυθο-baba ganoush σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
- Συνδυάστε το με πιτάκια, λαχανικά ή φρυγανισμένο ψωμί για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα ή ορεκτικό.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα ολόκληρη και να την κόψετε στη μέση αφού ψηθεί.
- Αν σας αρέσει η πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα στη σχάρα αντί για το φούρνο.
- Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι για μια πιο κρεμώδη υφή.
- Αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις, προσθέστε περισσότερο πιπέρι καγιέν ή ψιλοκομμένο τσίλι.
- Το κολοκυθο-baba ganoush διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή όρεξη!
Είναι ένα ιδιαίτερο ορεκτικό στη συνοδεία μας με μεζεδάκια και ουζακι! Σα τη μελιτζανοσαλατα αλλά με κολοκύθα,απλά τέλεια! Καταπληκτική συνταγή! Συγχαρητήρια!