Υλικά:
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες προς μεγάλες (προτείνουμε αυτές εδώ)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι ψωμί τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καθαρίστε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια και τα κελύφη. Αφήστε τις ουρές αν θέλετε.
- Πλένετε καλά τις γαρίδες και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Ρίξτε τις γαρίδες στο τηγάνι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέστε το κρασί (αν θέλετε), την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σιγοβράζετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες.
- Πασπαλίστε με μαϊντανό και ψωμί τριμμένο (αν θέλετε).
- Σερβίρετε ζεστές με ρύζι, μακαρόνια ή σαλάτα.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στο τηγάνι, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα ή μπρόκολο.
- Αν θέλετε οι γαρίδες σας να έχουν πιο έντονη γεύση, μπορείτε να τις μαρινάρετε για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Μην ψήνετε τις γαρίδες για πολύ ώρα, γιατί θα σκληρύνουν.
- Μπορείτε να ψήσετε τις γαρίδες και στο φούρνο στους 180°C για 10-15 λεπτά.
Καλή όρεξη!